VIRTUALNA REALNOST

Virtualna realnost (VR) se običajno nanaša na računalniško tehnologijo, med katero spada VR set ali virtualna očala. Včasih je lahko povezana z fizičnim svetom, včasih pa obratno – slike, zvoki in druge čutne simulacije posnemajo uporabnikovo fizično prisotnost in jo pretvorijo v nov namišljen ali virtualen svet. Človek, ki nosi in uporablja virtualna očala se lahko razgleda okoli umetnega sveta in se premika. VR box sestavlja ogrodje in dve leči za vsako oko, nekateri tudi slušalke. V napravo vstavimo pametni telefon – in že se lahko sprehodimo po svetu virtualne realnosti.

VR sistemi vključujejo prenos vibracij in drugih občutkov do uporabnika skozi krmilnik za igre ali druge naprave znane kot haptični sistem. Te taktilne informacije so znane kot povratne sile . Virtualna realnost se nanaša tudi na oddaljen komunikacijski prostor, ki omogoča virtualno prisotnost uporabnikom s pomočjo telekomske prisotnosti. Potopitveno okolje je lahko podobno resničnemu svetu ali znanstveni fantastiki.


Izvor besede ”virtualna realnost”

Leta 1938 je Antonin Artaud opisal iluzijo narave likov in objektov v gledališču kot “la réalité virtuelle” v njegovi zbirki esejev ”Le Théâtre et son double”.
Takrat je bil prvič uporabljen izraz ”virtualna realnost”.  Virtual ima pomen biti nekaj v bistvu ali v učinku, česar dejansko ni.
Kasneje je bila virtualna realnost  označena, kot računalniški izraz – ni fizično obstoječe, vendar se da prikazati skozi programsko opremo. Definicija iz slovarja ”kibernetski prostor” (s tujko – cyberspace) navaja, da je ta beseda sinonim za virtualno realnost.  Oba izraza se prav tako bistveno razlikujeta, saj ”virtualno” se ne nujno nanaša na svetovni splet).

virtualna realnost-obraz

virtualna realnost - vr


Sodobna virtualna realnost

Moderni VR zasloni temeljijo na tehnologiji razviti za pametne telefone, vključno z: žiroskopi, senzorji gibanja za sledenje glave, roke in položaja telesa. Majhni HD zasloni imajo majhne, lahke in hitre procesorje. Te komponente je privedlo do relativne dostopnosti za neodvisne proizvajalce virtualne realnosti, in vodi do Oculus Rift prvega prototipa, ki ponuja prvo neodvisno razvijanje in proizvodnjo VR očal ali VR box.  Tu nastopimo mi, da vam prikažemo ponudbo kakovostnih virtualnih očal za vsak okus.


”Ko spremeniš pogled na svet, lahko spremeniš svet, ki ga gledaš!”

AR (augmented reality) – razširjena resničnost – je vrsta virtualne tehnologije, ki prekrije kar uporabnik vidi v njegovi realni okolici z digitalno vsebino, ki ga ustvarja računalniška oprema.  Nekateri AR sistemi uporabljajo kamero za zajemanje okolice uporabnikov v katero ta gleda. Primer: Microsoftov HoloLens.

Kaj je HoloLens?

HoloLens je holografski računalnik vgrajen v opremo kot so virtualna očala. Sistem omogoča, da uporabnik vidi, sliši in interaktira s hologrami v okolju, kot je dnevna soba ali pisarniški prostor. Microsoftov HoloLens se uporablja brezžično in uporablja leče visoke ločljivosti in prostorski zvok  za ustvarjanje poglobljene in interaktivne holografske  izkušnje.

2018-07-06T17:45:18+00:00